Gedragsregels

Bij HCC combineren we gezelligheid, sportiviteit en gastvrijheid. We willen een veilige omgeving met elkaar creëren waarbij iedereen welkom is en we plezier met elkaar hebben. 

Door samen te zijn helpen we elkaar te ontwikkelen en gaan we gezamenlijk uitdagingen aan. Wij zijn als lid, ouder, familie en vrijwilliger betrokken bij het verenigingsleven.


Om deze gezelligheid, betrokkenheid en sportiviteit te waarborgen hebben we met elkaar gedragsregels opgesteld. De gedragsregels zijn het fundament van onze hockeyclub en gelden voor alle leden, ouders, familie, vrijwilligers en bezoekers. 


Iedereen die lid is van de club wordt geacht van de gedragsregels op de hoogte te zijn. Voor jeugdleden geldt bovendien dat ook ouders/verzorgers op de hoogte moeten zijn van deze gedragsregels.



Algemene gedragsregels

HCC vraagt nadrukkelijk aandacht voor normen en waarden tijdens en na de beoefening van de hockeysport. Hieronder volgt een aantal algemene regels die zowel op het hockeyen zelf als op het gebruik en het betreden van het hockeycomplex van toepassing zijn. 

Wat zijn onze uitgangspunten? Hockey is een teamsport, die je met elkaar en met de tegenstander gezamenlijk beoefent. Zonder samenspel geen hockey en zonder tegenstander geen hockey. 


  1. We zijn samen HCC
  2. Zonder vrijwilligers is er geen vereniging 
  3. Hockey is er voor iedereen, niet alleen voor uitblinkers
  4. We gedragen ons altijd sportief, ook als de anderen minder sportief zijn
  5. Er mag nooit sprake zijn van discriminatie, intimidatie, fysiek of verbaal geweld of ongewenst gedrag bij onze club
  6. Ga zorgvuldig om met het gebruik van alcohol, tabak, e-sigaret (vape) op onze club en op onze velden.
  7. Bij een teamsport is de speler er voor het team en het team is er voor de speler
  8. We hebben altijd respect voor de scheidsrechter
  9. De winnaar is degene die ook tegen zijn verlies kan
  10. Het sportcomplex en clubhuis is van ons allemaal. Wees er zuinig op en zorg, dat het netjes blijft. 
  11. We spreken elkaar aan op gedrag wat niet past binnen onze club



Gedragsregels voor de speler

  1. De speler is sportief en heeft teamgeest: helpt en steunt zijn medespelers in het veld.
  2. Laat gewenst gedrag zien zowel op als buiten het veld. Er is geen sprake van discriminatie, intimidatie, fysiek of verbaal geweld en ongewenst gedrag.
  3. Neemt deel aan alle trainingen en wedstrijden en meldt zich zo nodig tijdig af bij trainer /coach als er niet aan de training of de wedstrijd kan worden deelgenomen. 
  4. Heeft respect voor de tegenstander, de scheidsrechter, de begeleider en het publiek. 
  5. Accepteert de beslissingen van de scheidsrechter ook al is de speler het daar niet mee eens.
  6. Is bij de training minimaal 5 minuten voor aanvang aanwezig. 
  7. Is voor een wedstrijd op het aangegeven verzameltijd aanwezig. 
  8. Draagt geschikte sportkleding en schoeisel tijdens training en draagt het officiële HCC-clubtenue tijdens competitiewedstrijden.
  9. Tijdens de trainingen en wedstrijden wordt een mondbeschermer en worden er scheenbeschermers gedragen (verplicht) 
  10. Is zuinig op alle materialen die gebruikt worden, dus ook op de velden en het clubhuis
  11. Is zuinig op de doelen; de netten zijn niet bedoeld om in te hangen, klimmen of zitten. 
  12. Is ook zuinig op de dug-outs; die zijn niet bedoeld om hard met een bal tegen te slaan. 
  13. Meldt aan de begeleider of vertegenwoordiger van de vereniging als iets kapot is gegaan.
  14. Helpt desgevraagd mee met het verzamelen van materialen na de training. Dit geldt ook voor ballen die in of over de sloot c.q. in de bosjes worden geslagen. 
  15. Laat geen waardevolle spullen achter in de kleedkamer en geeft deze in bewaring bij de trainer of begeleider. 
  16. Mobiele telefoon blijft in de tas, totdat de training of wedstrijd is afgelopen en we van het veld af zijn.
  17. M.b.t dames/herenteams: wees je bewust van het gebruik van alcohol, tabak,
    e-sigaret, doping en drugs. Je hebt een voorbeeldfunctie t.o.v. andere jongere spelers op de club. Gebruik geen alcohol, tabak of e-sigaret op of rond het veld en in de kleedkamers. Drugsbezit, drugs en dopinggebruik is op de club niet toegestaan en zal leiden tot een veld/complex verbod.
  18. Komt een speler niet naar de training en/of wedstrijd zonder tijdig af te melden dan bepaalt een trainer of begeleider of de speler al of niet bij de volgende wedstrijd mag hockeyen. 




Gedragsregels voor de speler/coach/ouders/bezoekers t.o.v. de scheidsrechter

  1. Zonder scheidsrechter geen wedstrijd!
  2. We tolereren geen discriminatie, intimidatie, fysiek of verbaal geweld en ongewenst gedrag. 
  3. Alle leden leveren voldoende inspanningen om de reputatie van de vereniging in ere te houden 
  4. Indien een lid zich aan misplaatst gedrag schuldig maakt zal deze op zijn of haar gedrag worden aangesproken.



Gedragsregels voor de coach en/of trainer

  1. Heeft een voorbeeldfunctie voor het team. 
  2. Heeft respect voor spelers, ouders/verzorgers, scheidsrechters en tegenstanders. 
  3. Laat gewenst gedrag zien zowel op als buiten het veld. Er is geen sprake van discriminatie, intimidatie, fysiek of verbaal geweld en ongewenst gedrag
  4. Is bewust van het gebruik van alcohol, tabak, e-sigaret (vape) drugs en doping vanwege een voorbeeldfunctie tov  spelers op de club. Gebruik geen alcohol en tabak op of rond het veld en in de kleedkamers. Drugsbezit, drugs en dopinggebruik op de club is niet toegestaan en zal leiden tot een veld/complex verbod.
  5. Is op tijd aanwezig voor trainingen c.q. uit- en thuiswedstrijden. 
  6. Ontvangt de (begeleiders van de) tegenpartij en de scheidsrechter. 
  7. Verzorgt in overleg met de trainer de opstelling en coaching van het team tijdens de wedstrijden. 
  8. Zorgt voor toezicht in de kleedkamer zowel uit als thuis en is altijd vergezeld van een tweede persoon tijdens een bespreking van het team. 
  9. Behandelt elk jeugdlid als gelijke, zowel buiten als op het veld
  10. Rapporteert wangedrag of andere problemen aan de ouders van jeugdspelers/ managers en neemt contact op met de vertrouwenscontactpersoon.
  11. Laat na de training of wedstrijd het veld netjes achter
  12. Neemt (zoveel mogelijk) deel aan de coach avonden
  13. Levert 1x per 3 Jaar een VOG aan



Gedragsregels voor de ouders/verzorgers van de speler

  1. Is een sportieve supporter en heeft respect voor iedereen op en om het veld.
  2. Blijft tijdens de wedstrijd achter de hekken/reclameborden
  3. Laat gewenst gedrag zien zowel op als buiten het veld. Er is geen sprake van discriminatie, intimidatie, fysiek of verbaal geweld en ongewenst gedrag
  4. Is bewust van het gebruik van alcohol, tabak, e-sigaret (vape) drugs en doping en vanwege een voorbeeldfunctie tov  spelers op de club. Gebruik geen alcohol en tabak, e-sigaret (vape)  op of rond het veld en in de kleedkamers. Drugsbezit, drugs en dopinggebruik is op de club niet toegestaan en zal leiden tot een veld/complex verbod.
  5. Houdt zich afzijdig ten opzichte van de begeleiding van het team door trainers en coaches. Er worden ALLEEN technische en tactische aanwijzingen gegeven door de coaches/trainers.


We verwachten daarnaast dat zij zich houden aan de 5 gouden tips die zijn opgesteld door de KNHB voor gedrag langs de lijn:

  1. Plezier gaat voor presteren: i.p.v. heb je gewonnen?/heb je gescoord? kun je ook de volgende vragen stellen: was het leuk?/hoe ging het?
  2. Moedig aan maar coach niet mee. Hierdoor kan er bij de speler verwarring ontstaan, onzekerheid of de speler wordt uit het spel gehaald.
  3. Moedig alle spelers aan, niet alleen die van jezelf. Niet alle ouders kunnen aanwezig zijn en het is leuker voor het team als alle spelers worden aangemoedigd!.
  4. Geef zelf het goede voorbeeld. Zeg zelf niets tegen de scheidsrechter. Alle scheidsrechter doen hun best en voeren deze taak zo goed mogelijk uit. Het zijn daarnaast belangrijke vrijwilligers. 
  5. Laat je kind zijn of haar sport zelf beleven. Wil je dolgraag dat je sporttalenten van je kind tot uiting komt. Dat is logisch en prima zolang je die wensen en ambities voor jezelf houdt.


Andere afspraken die belangrijk zijn:

  1. Help bij de invulling van de taken die nodig zijn om onze club optimaal te laten functioneren: er zijn diverse vacatures zoals coach/ trainer/barcommissie/technische commissie/sponsorcommissie ect,
  2. Zorg met andere ouders/verzorgers voor het vervoer van het team naar een uitwedstrijd en neem deel aan de bardienst als het team thuis speelt.
  3. Zorg met je kind ervoor dat deze op tijd bij de training en bij de wedstrijd aanwezig is.
  4. Zorgdragen voor de juiste kleding, schoeisel en mondbeschermer (uitzondering op het dragen van een mondbeschermer is een “verklaring medische dispensie” van de KNHB)
  5. Zorgdragen voor de het informeren van de jeugdcommissie/trainer/coach over bijzonderheden van hun kind, indien van invloed op veiligheid, gezondheid of welzijn tijdens training en/of wedstrijd ( denk hierbij bijvoorbeeld aan blessures, astma ect maar ook sociaalpsychiatrische achtergrond zoals bijvoorbeeld ADHD of anderszins)




Gedragsregels voor de vrijwilliger 

  • Dient er op toe te zien dat de ruimtes die gebruikt worden tijdens de activiteiten netjes en schoon worden achtergelaten. 
  • Neemt bij constatering van wangedrag, overtredingen van de gedragscode e.d. contact op met de begeleider van het desbetreffende team of indien dit niet mogelijk is met een vertegenwoordiger van de vereniging. 
  • Fungeert als voorbeeld en gedraagt zich te allen tijde sportief. 
  • Maakt geen opzettelijke verbale of non-verbale beledigingen naar anderen, kwetst niemand opzettelijk. 
  • Heeft respect voor anderen en is zuinig op materialen van de vereniging.


Bijlage 1: Alcohol, tabak en drugs

Het geven van het goede voorbeeld door is van groot belang. Omdat het voorbeeld niet alleen volwassenen betreft, maar in heel veel gevallen tieners en jonge kinderen, dienen onderstaande zaken apart genoemd te worden:



  • Alcohol, tabak en e-sigaret (vape) zijn middelen die onze gezondheid schaden. Gebruik ze met mate en zeker niet op het veld of in de kleedkamers. Wees er van bewust dat het gebruik van alcohol, tabak en e-sigaret (vape) in het bijzijn van jeugd een slecht voorbeeld is
  • In het gehele clubhuis geldt een rookverbod.
  • Drugsbezit en drugsgebruik in en om het sportveld is niet toegestaan en zal direct leiden tot een veld/complex verbod.

Bijlage 2: Ongewenst gedrag

Een positief klimaat vereist een positieve bijdrage van iedereen die aan HCC verbonden is, niet alleen met betrekking tot het eigen gedrag, maar ook door aandacht voor de ander. Voor het realiseren van een goed sportklimaat is sportief en respectvol gedrag nodig. Bij ongewenst gedrag gaat het om pesten, agressie, seksuele intimidatie, geweld en discriminatie.


Op ongewenst gedrag moet alert gereageerd worden, het hoort altijd aan de orde te worden gesteld. Dat kan door de betrokkenen rechtstreeks aan te spreken of door derden in te schakelen.
Pesten: Bij pesten gaat het om vernederend, intimiderend of vijandig gedrag dat steeds gericht is op dezelfde persoon. Het gebeurt vaak en gedurende langere tijd. De persoon die het doelwit is kan zich er niet effectief meer tegen verweren.
Veel voorkomende vormen van pesten zijn: bespotten, roddelen, geruchten verspreiden, sporten onaangenaam of onmogelijk maken, sociaal isoleren ,dreigementen uiten, lichamelijk geweld.

Agressie en geweld: Hierbij gaat het om voorvallen waarbij iemand psychisch en/of fysiek, verbaal of non-verbaal wordt lastiggevallen, bedreigd of aangevallen, onder omstandigheden die rechtstreeks verband houden met het uitoefenen van de hockeysport. Vormen van agressie en geweld zijn:

  • verbaal: schelden, schreeuwen, treiteren en beledigen
  • non-verbaal: tegen iemand aandrukken, vasthouden, expres naar je toetrekken
  • psychisch: lastig vallen, onder druk zetten, irriteren of dreigen met fysiek geweld
  • fysiek: schoppen, slaan, bijten, spugen, vastgrijpen of klemzetten.


Seksuele intimidatie: Seksuele intimidatie is ongewenst gedrag van seksuele aard dat afbreuk doet aan de waardigheid van vrouwen en mannen. Hieronder valt lichamelijk, verbaal of non-verbaal, opzettelijk of onopzettelijk gedrag dat door de persoon die het ondergaat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren. Kort samengevat kan gezegd worden dat seksuele intimidatie staat voor allerlei vormen van seksueel getinte uitingen zijn die ongewenst, eenzijdig en opgelegd zijn.
Het kan hierbij gaan om:

  • onnodige of ongewenste aanrakingen
  • voortdurende opmerkingen over het uiterlijk of seksuele geaardheid
  • dubbelzinnige opmerkingen of gebaren
  • een bepaalde manier van kijken of nafluiten
  • (poging tot) aanranding of verkrachting
  • iemand lastig vallen met seksueel getinte e-mails, sms-jes, chats of andere digitale berichten of het verspreiden van digitale foto’s, filmpjes etc.

Discriminatie: Hieronder verstaan we elke vorm van onderscheid, uitsluiting, beperking of voorkeur op grond van geslacht, leeftijd, handicap, ras, godsdienst, levensovertuiging, seksuele geaardheid, herkomst of positie, die tot doel of gevolg heeft de gelijke behandeling van onze leden of anderen aan te tasten of teniet te doen.


Bijlage 3: Rol vertrouwenscontactpersoon bij HCC

HCC kent twee vertrouwenscontactpersonen. De vertrouwenscontactpersonen zijn aangesteld door de ALV en hebben een onafhankelijke positie. Zij genieten bescherming van het bestuur. 


Taken van een vertrouwenscontactpersonen zijn onder meer:

  • eerste opvang bij een melding van ongewenst gedrag
  • degene die een melding doet terzijde staan en begeleiden bij het eventuele vervolgproces
  • zoeken naar een informele oplossing
  • verstrekken van voorlichting over ongewenst gedrag
  • zorgen voor vertrouwelijke behandeling van gegevens


Daarnaast kan de vertrouwenscontactpersoon contact opnemen met Centrum Veilige Sport.


Wanneer kun je terecht bij de vertrouwenspersoon van de vereniging?

Als je vragen hebt of de manier van omgaan met elkaar binnen jouw team klopt, dan ben je welkom bij de vertrouwens contact persoon. De vragen die je hebt kunnen gaan over:

  • Pesten en gepest worden
  • Het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort
  • Grensoverschrijdend gedrag; de manier waarop je benaderd en / of aangeraakt ordt door een teamlid, trainer of coach ervaar je als onprettig
  • Een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag; je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft
  • Je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging/het team
  • Je vraagt je af of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is
  • Iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag



Regelingen 

Na een melding van ongewenst gedrag en de eerste opvang van de melder kan een gezamenlijk gesprek onder begeleiding van een van de vertrouwenscontactpersonen plaatsvinden. In voorkomende gevallen kan het bestuur maatregelen nemen overeenkomstig de bepalingen in de statuten en het huishoudelijk reglement van HCC en in het verlengde daarvan van de KNHB. Bij ernstige voorvallen volgt aangifte en het indienen van een tuchtklacht bij de KNHB.